Ανάκληση εκλεγμένων αντιπροσώπων: η υπόθεση του σχολικού συμβουλίου της πόλης του Αγίου Φραγκίσκου

[νεότερες πληροφορίες για την υπόθεση και νέες επιθέσεις εναντίον πολιτών που συλλέγουν υπογραφές για ανάκληση αντιπροσώπων στον Αγ. Φρ. στο τέλος του κειμένου]

Σε πολλές περιοχές όπου έχουν εδραιωθεί οι αμεσοδημοκρατικοί θεσμοί (π.χ. αμερικάνικες πόλεις και κωμοπόλεις, ελβετικά καντόνια και δήμοι), οι πολίτες δεν ψηφίζουν μόνο για τους τοπικούς πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς τους αντιπροσώπους αλλά και υποψηφίους σε μία σειρά από άλλα αξιώματα όπως τα συμβούλια διαχείρισης κοινοτικών πόρων (π.χ. νερό, βοσκοτόπια κλπ) ή θεσμών όπως ο διοικητής της αστυνομίας, το σχολικό συμβούλιο, ο τοπικός εισαγγελέας ή/και δικαστής κ.α. Οι κανόνες εκλογής μπορεί να ποικίλουν ανά περιοχή ωστόσο συνήθως οι αντιπρόσωποι αυτοί μπορούν να ανακληθούν εάν παραβιάσουν την εντολή που τους δόθηκε από τους πολίτες. Έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά την περίπτωση της δημοτικής συμβούλου του Σηάτλ Kshama Sawant, η αίτηση ανάκλησης της οποίας μετά από χρονοβόρο δικαστικό αγώνα βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής υπογραφών.

Πρόσφατα κοινοποιήθηκε από πολλούς στο Twitter ένα βίντεο από τον Άγιο Φραγκίσκο της Καλιφόρνια  το οποίο δείχνει έναν λευκό άντρα με κόκκινα γιαλιά να έχει αρπάξει τη λίστα με τις υπογραφές πολιτών που ζητούν την ανάκληση του σχολικού συμβουλίου της πόλης από το κιόσκι των εθελοντών της ομάδας και να προσπαθεί να απομακρυνθεί (για να τις καταστρέψει πιθανώς;). Τελικά οι εθελοντές κατόρθωσαν να ανακτήσουν (μάλλον όλες) τις υπογραφές, οι οποίες συνοδεύονται από προσωπικά στοιχεία των πολιτών, η αστυνομία ειδοποιήθηκε και έχει ξεκινήσει προσπάθεια να ταυτοποιηθεί ο δράστης και να κοινοποιηθεί το ονοματεπώνυμο του στην Αστυνομία για διευκρινήσεις.

Τοπικοί παράγοντες των ΜΜΕ στη συνέχεια δημοσιοποίησαν στο Twitter τη φωτογραφία ενός άνδρα που μοιάζει πολύ με τον “πρωταγωνιστή” του βίντεο. Σύμφωνα με το νόμο απαιτούνται 70 χιλιάδες επιβεβαιωμένα έγκυρες υπογραφές πολιτών σε έντυπα (δεν επιτρέπεται ηλεκτρονική συλλογή) μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου για να προχωρήσει το αίτημα σε ψηφοφορία.

 Εικόνα

H αίτηση ανάκλησης αφορά καταρχάς 3 μέλη του σχολ. συμβουλίου, μεταξύ των οποίων την πρόεδρο και μία αντιπρόεδρο, και αφορά την απόφαση τους να μην ανοίξουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης όπως έγινε με τα δημοτικά σχολεία, απόφαση που καθιστά μοναδική την εκπαιδευτική περιφέρεια του Α.Φ. μεταξύ των περιφερειών παρόμοιου μεγέθους. Η ομάδα πολιτών επισημαίνει αφενός τη “μοναδικότητα” της απόφασης αυτής, αφετέρου επικεντρώνεται στις συνέπειες της. Είναι γεγονός ότι η διακοπή της εκπαίδευσης με φυσική παρουσία στην τάξη είχε τεράστιες επιπτώσιες στην ψυχική υγεία των μαθητών και στη μαθησιακή τους απόδοση (η πτώση της οποίας αφορά κυρίως μαθητές από μειονότητες, μαύρους, λατινοαμερικάνους κ.α.), τις απώλειες ομοσπονδιακών οικονομικών ενισχύσεων (18 εκατομμύρια για το Α.Φ.) για την ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας στα σχολεία που ανοίγουν, τη διαφυγή μαθητών (9% στα νήπια) προς περιφέρειες που στηρίζουν την φυσική παρουσία στα σχολεία αλλά και την εκτίναξη του χρέους της εκπαιδ. περιφέρειας που απειλεί την βιωσιμότητα του συστήματος γενικότερα! 

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι πολίτες του Α.Φ. στην ιστοσελίδα τους υπάρχει πολύ βαθύτερο πρόβλημα με το συγκεκριμένο συμβούλιο και αφορά στον τρόπο διοίκησης υπό το πρίσμα συγκεκριμένης ιδεολογικής οπτικής που αγνοεί τα προβλήματα λειτουργίας και ποιότητας των σχολείων αλλά επικεντρώνει σε κινήσεις “ιδεολογικού” συμβολισμού. Αναλυτικότερα η ομάδα πολιτών αναφέρει τα εξής: 

  • Απολύσεις στελεχών και εκπαιδευτικών με ιδεολογικά κριτήρια, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής ακαδημαϊκός διευθυντής των σχολείων. Οι απολύσεις αυτές εκτός των άλλων προβλημάτων που προκάλεσαν, θεωρείται ότι έπληξαν την ικανότητα της περιφέρειας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των περιοριστικών μέτρων για τον COVID-19. 
  • Λανθασμένες προτεραιότητες. Αντί να πέσει το βάρος στην επανέναρξη των μαθημάτων στα σχολεία, η επιτροπή αναλώθηκε σε μία αμφιβόλου διαδικασίας προσπάθεια ορθοπολιτικής μετονομασίας κάποιων σχόλειων, διαδικασία η οποία τελικά “πάγωσε” εξαιτίας των αντιδράσεων αλλά και των πιεστικών άμεσων αναγκών που δεν μπορούσαν να παραμεληθούν περισσότερο για να προωθηθεί η ιδεολογική ατζέντα του συμβουλίου. 
  • Αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στο Δημόσιο Γυμνάσιο Lowell, το μοναδικό για μαθητές υψηλών εκπαιδευτικών δυνατοτήτων στον Α.Φ. το οποίο βασιζόταν σε αντικειμενικές και απαιτητικές εξετάσεις. Το σχολείο βρίσκεται στην 5η θέση στην Πολιτεία της Καλιφόρνια ως προς τις συνολικές μαθησιακές επιδόσεις. Στο σχολείο φοιτούσαν προικισμένοι μαθητές, κατά κανόνα προερχόμενοι από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, με κυρίαρχη ομάδα τους μαθητές ασιατικής καταγωγής. Το συμβούλιο αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα, ώστε να ευνοήσει τη “φυλετική διαφορετικότητα”, δηλαδή να χαμηλώσει τα στάνταρντ ώστε να αυξηθούν οι μαύροι και λατινοαμερικάνοι μαθητές. Η απόφαση αυτή πλήττει άμεσα τους μαθητές εκείνους που έχουν τις ικανότητες για σπουδές υψηλών απαιτήσεων αλλά δεν έχουν τις οικονομικές δυνατότητες να φοιτήσουν σε ιδιωτικά σχολεία.
  • Τέλος, μία από τις συμβούλους, η αντιπρόεδρος  Alison Collins είχε γράψει μια σειρά από ξεκάθαρα ρατσιστικά σχόλια εις βάρος των γονέων ασιατικής καταγωγής (κυρίως όσων αντιδρούσαν στην υποβάθμιση του Lowell) ξεσηκώνοντας γενική κατακραυγή και την απαίτηση να παραιτηθεί. Η ίδια όχι μόνο αγνόησε τη δημόσια οργή αλλά έκανε αγωγή στο σχολ. συμβούλιο για 87 εκατομμύρια δολάρια (!) ισχυριζόμενη προσβολή της προσωπικότητας της και δυσφήμιση. 
Recall SF School Board on Twitter: "30 REASONS TO RECALL THE SF SCHOOL  BOARD 19. Commissioner Collins appears biased against Asian Americans  https://t.co/lX2Q0IhFyw… https://t.co/vv1wMsl0WD"

Η υπόθεση του Γυμνασίου Lowell και οι αποφάσεις που στρέφονται εναντίον των ασιατικής καταγωγής γονέων και μαθητών έχουν προστεθεί σε ένα γενικότερο κλίμα επιθέσεων εναντίον της μειονοτικής αυτής ομάδας κυρίως από άτομα και ηγετικές φυσιογνωμίες των μαύρων. Σχεδόν καθημερινά φτάνουν στη δημοσιότητα βίντεο με απρόκλητες επιθέσεις εναντίον ασιατών κυρίως από μαύρους ενώ σε ιδεολογικό επίπεδο διάφοροι δημαγωγοί προσπαθούν να υποδαυλίσουν το μίσος κατηγορώντας τους ασιάτες για απουσία φυλετικής αλληλεγγύης για το “συστημικό ρατσισμό” που ισχυρίζονται ότι υφίστανται οι μαύροι. Η αλήθεια είναι ότι η επιτυχία – εκπαιδευτική, επαγγελματική και οικονομική – των αμερικανών ασιατικής (κυρίως, κινέζικης και ταϊβανέζικης) καταγωγής είναι ένα απτό παράδειγμα που καταρρίπτει το μύθο του συστημικού ρατσισμού, εκτός κι αν κάποιος θέλει να ισχυριστεί ότι υπάρχει ενορχηστρωμένη προσπάθεια όλων των υπολοίπων εθνοφυλετικών ομάδων να στοχοποιήσουν μόνο τους μαύρους. Αυτό εξηγεί γιατί στην καμπάνια ανάκλησης του σχολ. συμβουλίου πρωτοστατούν πολίτες ασιατικής καταγωγής, όπως φαίνεται και στο επίμαχο βίντεο, το οποίο διακινήθηκε κυρίως μέσα από διαύλους της ασιατοκινέζικης κοινότητας του Α.Φ.

ΥΓ Ελπίζουμε ότι η Αστυνομία του Α.Φ. θα μπορέσει να ταυτοποιήσει το δράστη. Ανεξαρτήτως των κινήτρων του, η πράξη του είναι μία αδιαμφισβήτητη επίθεση εναντίον των Δημοκρατικών Θεσμών και της Ελεύθερης Έκφρασης της βούλησης μιας πόλης. Η πιθανολογούμενη τοποθέτηση του δράστη στο χώρο της αριστεροφιλελεύθερης, εύπορης, λευκής νομενκλατούρας είναι ενδεικτική των βαθιά ριζωμένων αντιδημοκρατικών και απολυταρχικών ιδεών που ενδημούν στο χώρο αυτό, οι οποίες συνδυάζουν την αυταπάτη περί “ηθικής ανωτερότητας” με την περιφρόνηση όσων δεν υποχωρούν στα θέσφατα τους. Στο παρελθόν έχουμε παρουσιάσει σχετική ερευνητική εργασία για την αντιδημοκρατικότητα των “κεντρώων” (“D. Adler: Οι κεντρώοι είναι ο πιο εχθρικός πολιτικός χώρος προς τη Δημοκρατία) που τεκμηριώνει αυτήν την αίσθηση. 

11 Ιουνίου 2021: Τελικά φαίνεται ότι ταυτοποιήθηκε ο δράστης που αποπειράθηκε να κλέψει υπογραφές υπέρ της ανάκλησης του σχολικού συμβουλίου του Α.Φ.. Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για τον Jason Kruta, κάτοικο Αγ. Φραγκίσκου, ο οποίος φέρεται να μην έχει παιδιά! Το ερώτημα γιατί κάποιος άτεκνος να εμπλακεί τόσο στην υπόθεση του σχολ. συμβουλίου ώστε να προσπαθήσει να αλλοιώσει τη διαδικασία αίτησης ανάκλησης αναμένεται να απαντηθεί τις επόμενες ημέρες.


20 Ιουνίου 2021: Η υπόθεση φαίνεται να παίρνει ακόμη πιο σοβαρή τροπή. Η επιτροπή πολιτών για την ανάκληση του σχολικού συμβουλίου του Α.Φ. ειδοποιήθηκε ότι εξαιτίας της «ευαίσθητης φύσης» (sensitive nature) της η υπόθεση ανατέθηκε στο Τμήμα Ειδικών Ερευνών (Sensitive Investigations Division). Επίσης έγινε γνωστό ότι εαν ο ύποπτος υπέγραψε με ψεύτικο όνομα αυτό αποτελεί κακούργημα σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο 18613 της Καλιφόρνια και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 2-4 ετών! Αντιθέτως, η κλοπή της λίστας υπογραφών είναι πταίσμα, κατά το νόμο. Εξετάζεται πλέον και το ενδεχόμενο ο ύποπτος να είχε υπογράψει πρώτα με ψεύτικο όνομα ή να χρησιμοποίησε στοιχεία άλλου πολίτη.

Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχουν πληροφορίες για ενδεχόμενη σύλληψη του από την Αστυνομία ενώ δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τα ενδεχόμενα κίνητρα του. Στο Twitter διακινούνται πληροφορίες πως ο ύποπτος J.K. είχε πολιτικούς δεσμούς με το Δημοκρατικό Κόμμα και ότι είχε «βοηθήσει» στην εκλογή ενός Γερουσιαστή, χωρίς όμως περισσότερες λεπτομέρειες να είναι διαθέσιμες.

O Steven Buss, κάτοικος του Α.Φ. και προσκείμενος στο Δημοκρατικό Κόμμα, ως μέλος του διοικητ. συμβουλίου του Ηνωμένου Δημοκρατικού Συλλόγου (United Democratic Club) [1], με το κείμενο του «San Francisco’s Progressive Bullies» δίνει μία νέα διάσταση σε αυτήν την υπόθεση καθώς την εντάσει σε ένα δίχτυ από υποθέσεις κακοποίησης, μισογυνισμού και προσπάθεια αντιδημοκρατικής σίγασης των αντίθετων απόψεων που συνδέονται με την «προοδευτική» φράξια του κόμματος και ειδικά με μία προσκείμενη ομάδα πολιτών, την (ακροαριστερή) Ένωση Τσαντισμένων Ψηφοφόρων (League of Pissed Off Voters) [1] της οποία μέλος είναι ο Kruta. Σύμφωνα με τον Buss η πιθανολογούμενη πρόσπαθεια αρπαγής των υπογραφών υπέρ της αίτησης ανάκλησης του συμβουλίου είναι μία πράξη που συνάδει με την συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης και φίμωσης των μετριοπαθών φωνών εντός των Δημοκρατικών από μειοψηφικές, αλλά δυσανάλογα επιθετικές, περιθωριακές φράξιες.

25 Ιουλίου 2021: Η επιτροπή συλλογής υπογραφών ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι έχουν 33 χιλιάδες έγκυρες υπογραφές ενώ το όριο είναι στις 51.325 υπογραφές μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, δημοσιοποιούνται διάφορες δημοσκοπήσεις που έγιναν την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαΐου μεταξύ των κατοίκων του Αγ. Φραγκίσκου και δείχνουν ότι οι πολίτες με αρνητική άποψη για το Σχολικό Συμβούλιο βρίσκονται σταθερά σε υψηλό ποσοστό, περίπου 55-60% ενώ οι θετικές απόψεις μόλις που ξεπερνούν το 20%. Το εύρημα αυτό συμφωνεί με τη δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου που έδινε ποσοστό 60% υπέρ της ανάκλησης των Σχολικών Επιτρόπων εάν γίνονταν τότε το δημοψήφισμα ανάκλησης, ενώ το ποσοστό εκτοξευόταν στο 69% μεταξύ των πολιτών που έχουν παιδιά σε δημόσια σχολεία της πόλης. Είναι γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι της πόλης αποδοκιμάζουν τις επιλογές και την πολιτική του Σχολ. Συμβουλίου και είναι έτοιμοι να υπερψηφίσουν την ανάκληση τους.

Στο μεταξύ – κι ενώ δεν έχει ανακοινωθεί κάποια σύλληψη για την απόπειρα κλοπής υπογραφών της 30ης Μαΐου – ανακοινώθηκε ότι στις 26 Ιουνίου συνέβη ακόμη ένα περιστατικό επίθεσης σε καμπάνια συλλογής υπογραφών αυτή τη φορά για την ανάκληση του Περιφ. Εισαγγελέα του Αγ. Φραγκίσκου C. Boudin. Μία γυναίκα (που αργότερα ανακοινώθηκε από την Αστυνομία ότι ονομάζεται Lisabeth Maria Consuelo Collins) ζήτησε να υπογράψει αλλά χρησιμοποίησε το στυλό για να μουτζουρώσει άλλες 4 υπογραφές και να γράψει με κεφαλαία γράμματα «Φάε σκ@τά και ψόφα». Η εθελόντρια που μάζευε υπογραφές κάλεσε την Αστυνομία που συνέλαβε τη γυναίκα για να την αφήσει ελεύθερη αργότερα αφού άσκησε δίωξη. Ωστόσο, η Collins επέστρεψε στο σημείο της επίθεσης και επιτέθηκε εκ νέου φραστικά στην εθελόντρια, απειλώντας τη με άσκηση βίας, για να εξαφανιστεί στη συνέχεια προτού έρθει η Αστυνομία.

Αυτή τη στιγμή στην πόλη τρέχουν δύο καμπάνιες εναντίον του Περιφ. Εισαγγελέα, μία από τον Ρεπουμπλικάνο υποψ. δήμαρχο Richie Greenberg και μία δεύτερη από ομάδα πολιτών που ανήκουν στο Δημοκρατικό κόμμα. Εκρπόσωπος της καμπάνιας του Greenberg είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι είχαν δεχτεί πλαστά έντυπα συγκέντρωσης υπογραφών με ψευδή στοιχεία, απειλές και ύβρεις. Όλα αυτά τα περιστατικά εναντίον των δημοκρατικών διαδικασιών έχουν ερευνηθεί (με περίεργη βραδύτητα) από την Αστυνομία και έχουν σταλεί στον Πολιτειακό Εισαγγελέα της Καλιφόρνια. Κάποιες από τις κατηγορίες μπορούν να επιφέρουν δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα. Σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να επισημανθεί ότι οι επιθέσεις αυτές εναντίον των δημοκρατικών διαδικασιών συμβαίνουν σε μια πόλη με υποτιθέμενο έντονα «προοδευτικό» πολιτικό πρόσημο και συνδέονται με άτομα που ανήκουν στον ακραίο «δικαιωματιστικό» χώρο. Είναι ακόμη ένα στοιχείο που έρχεται να επιβεβαιώσει όσους προειδοποιούν ότι ο υπερ-προοδευτικός και υπερ-δημοκρατικός λόγος πολλές φορές χρησιμοποιείται απλώς για να καμουφλάρει ακραία αυταρχικές και απολυταρχικές απόψεις, πασπαλισμένες με ρηχά «ηθικο-δικαιωματιστικά» συνθήματα.


[1] Το United Democratic Club και η League of Pissed Off Voters είναι ομάδες πολιτών που δραστηριοποιούνται πέριξ του Δημοκρατικού Κόμματος με σκοπό όχι μόνο την υποστήριξη των υποψηφίων του αλλά και την επικράτηση στις εσωκομματικές διεργασίες με την προώθηση υποψηφίων που εντάσσονται σε συγκεκριμένες πολιτικές αντιλήψεις και πρακτικές.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s