Η Αμεσοδημοκρατική πρόταση της «Δημοκρατικής Αναγέννησης»

Όπως κάναμε στο παρελθόν και με άλλες προτάσεις κινημάτων, κομματικών σχηματισμών και άλλων πολιτικών ομάδων, παρουσιάζουμε την πρόταση της Δημ. Αναγέννησης για τα Δημοψηφίσματα. Αν και η πρόταση χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας ως προς τις λεπτομέρειες, αναμφίβολα είναι θετική τόσο η πρόταση για «Υποχρεωτικά (Συνταγματικά)» Δημοψηφίσματα όσο και για Πρωτοβουλίες Πολιτών.

Ωστόσο πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το όριο των 200 χιλιάδων υπογραφών είναι εξαιρετικά υψηλό (η Ελβετία, με 8,5 εκατ. πληθυσμό έχει όριο τις 50 χιλ. για ακυρωτικά και 100 χιλ. για νομοθετικές πρωτοβουλίες). Κι αν θεωρηθεί συντηρητικά υψηλή αλλά εύλογη η πρόταση των 200 χιλιάδων υπογραφών για μία Νομοθετική Πρωτοβουλία, το όριο αυτό είναι δυσανάλογα υψηλό και ουσιαστικά απαγορευτικά για ένα Ακυρωτικό Δημοψήφισμα για νόμο της κυβέρνησης / ένα νούμερο μεταξύ των 75-100 χιλιάδων μάλλον είναι ρεαλιστικότερο.

Πηγή: ιστοσελίδα Δημ. Αναγέννησης, https://danagenisi.wordpress.com/%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%83/%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%b7-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%b1/?fbclid=IwAR2isUUjwFLbvxG5T2YNaZPft_4IbuVr6PHbrz9hBZAMrUu8YslS-Yo3XhQ

Οραματιζόμαστε την αποκατάσταση της πραγματικής Δημοκρατίας

Οραματιζόμαστε μια νέα Πολιτεία με την αποκατάσταση της πραγματικής Δημοκρατίας στον τόπο που την γέννησε. Πραγματική Δημοκρατία δεν νοείται άνευ της δυνατότητας των Πολιτών να αποφασίζουν άμεσα για τα σημαντικά ζητήματα που τους αφορούν. Η κομματική ολιγαρχία λαμβάνοντας κάθε τέσσερα χρόνια μία ψήφο – λευκή επιταγή, χρησιμοποιεί μία επίφαση Δημοκρατίας, τόσο όσο να μπορεί να αποφασίζει χωρίς την συγκατάθεση της λαϊκής βούλησης. Αυτή η πρακτική έφτασε τα τελευταία χρόνια στην αποκορύφωσή της με την επικύρωση των μνημονίων και της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ήρθε η ώρα νά βάλουμε φραγμό στην συνεχόμενη απαξίωση της λαϊκής κυριαρχίας. Διεκδικούμε το δικαίωμα που απολαμβάνουν εκατομμύρια πολίτες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο:


Θεσμοθέτηση των δημοψηφισμάτων:
α) Υποχρεωτικών για την επικύρωση διεθνών συνθηκών, συμφωνιών και μνημονίων που ακουμπούν στον πυρίνα της εθνικής μας κυριαρχίας, καθώς και για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

β) Πρωτοβουλίας Πολιτών, με την συγκέντρωση 200.000 υπογραφών, για την έγκριση ή ακύρωση νόμων που αντίκεινται στη λαϊκή βούληση.

Επιπλέον διεκδικούμε την θεσμοθέτηση της δυνατότητας ανάκλησης βουλευτών, που στην διάρκεια της θητείας τους αποφασίζουν να πολιτευτούν με τρόπο που αντίκειται στις αποφάσεις των συνεδρίων και των οργάνων των κομμάτων με τα οποία εξελέγησαν. Προκειμένου να μπει ένα τέλος στα ξενδιάντροπα κοινοβουλευτικά μαγειρέματα, που έχουν απαξιώσει πλήρως ακόμα και αυτή την έννοια της αντιπροσωπεύσης.  


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s