Ελβετικά Δημοψηφίσματα που συνδέονται με τον SARS-CoV-2

Συνεχώς ανανεούμενο κείμενο όπου θα προστίθονται νέες πληροφορίες σχετικά με τα δημοψηφίσματα που αναμένονται στην Ελβετία για τον SARS-CoV-2 και τις πολιτικές επιλογές αντιμετώπισης του. Προς το παρόν υπάρχουν δύο δημοψηφίσματα: μία Νομοθετική Πρωτοβουλία συνδεόμενη με την υποχρεωτικότητα ή μη του εμβολιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη και ένα Ακυρωτικό Δημοψήφισμα που συνδέεται με πρόσφατα νομοθετημένες υπερεξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το κείμενο θα ανανεώνεται όταν προκύπτουν νέες πληροφορίες.

24 Απριλίου 2021: Ο Ομοσπονδιακός νόμος που παρέχει τη νομική βάση για τις έκτακτες διατάξεις του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (σημ: το 7μελές Ελβετικό Υπουργικό Συμβούλιο που αποτελείται από εκπροσώπους 4 κομμάτων) κατά τη διάρκεια της πανδημίας του SARS-CoV-2 (νόμος Covid-19) θα τεθεί στην κρίση των Ελβετών πολιτών σε δημοψήφισμα στις 13 Ιουνίου. Για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος κατατέθηκαν 90.789 υπογραφές πολιτών απ’ τους «Φίλους του Συντάγματος».

Πηγή πληροφορίας: https://dimoppol.com/2021/04/08/13-06-2021_covid_19/?fbclid=IwAR0AIGUZEBOWuY2lyR40ODZgfJoN0eNObV8tpWN5sMpLew_E____cTq4z3c

22 Ιανουαρίου 2021: Η ομάδα Ελβετών πολιτών «Φίλοι του Συντάγματος» κατέθεσαν στο αρμόδιο ομοσπονδιακό γραφείο στη Βέρνη λίστα με περισσότερες από 86 χιλιάδες υπογραφές πολιτών που ζητούν να ακυρωθεί ο Νόμος για τον COVID-19 σύμφωνα με τον οποίον η κυβέρνηση αναλαμβάνει αυξημένες εξουσίες. Μεταξύ των εξουσιών είναι και η επιβολή οριζόντιων κανόνων για κλείσιμο καταστημάτων σε όλα τα καντόνια. Πρόσφατα, η εξουσία αυτή χρησιμοποιήθηκε αρχικά για το κλείσιμο της εστίασης σε όλη τη χώρα που κατόπιν διευρύνθηκε στο κλείσιμο όλων των «μη ουσιωδώς απαραιτήτων» εμπορικών καταστημάτων. Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος των υπογραφών θα συγκεκριμενοποιηθεί ο χρόνος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, με τον Ιούνιο του 2021 να δείχνει πιθανά εφικτός χρόνος. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, κάθε νόμος της κυβέρνησης μπορεί να ακυρωθεί μετά από δημοψήφισμα, για την πραγματοποίηση του οποίου απαιτούνται 50 χιλιάδες έγκυρες υπογραφές πολιτών.

Πολλοί επαγγελματικοί σύλλογοι έχουν ήδη εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το οριζόντιο κλείσιμο καταστημάτων και τις δραματικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Επιπλέον αυτών, σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 55% των πολιτών εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες των κυβερνητικών αποφάσεων που οδηγούν σε περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών.

16 Δεκεμβρίου 2020: Το παρακάτω κείμενο είναι μετάφραση ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε στην αγγλόφωνη ελβετική ενημερωτική σελίδα Swissinfo.ch. Στην Ελβετία οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να προτείνουν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα μέσω τις διαδικασίας της Νομοθετικής Πρωτοβουλίας Πολιτών. Εάν η πρωτοβουλία συγκεντρώσει πάνω από 100 χιλιάδες έγκυρες υπογραφές πολιτών η πρόταση τίθεται σε διαβούλευση στο Κοινοβούλιο και εφόσον δεν υπάρξει ικανοποιητική αντιπρόταση ή αποδοχή της, τότε γίνεται εθνικό δημοψήφισμα με δεσμευτικό χαρακτήρα. Εάν >50% των ψηφοφόρων σε τουλάχιστον μισά από τα καντόνια εγκρίνουν την πρόταση, τότε το Σύνταγμα τροποποιείται αμέσως, χωρίς να απαιτείται συναίνεση του Κοινοβουλίου.
Η παρακάτω πρωτοβουλία εκφράζει τον προβληματισμό που υπάρχει για τα δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας των μεβολίων για τον κορωνοϊό. Πολλά έγκυρα ιατρικά περιοδικά είχαν προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι κακοσχεδιασμένες, ημιτελείς ή βιαστικές κλινικές μελέτες μπορεί να οδηγήσουν τελικά σε αύξηση της δυσπιστίας των πολιτών απέναντι στα εμβόλια και να ενισχύσουν τις αντι-εμβολιαστικές φωνές. Προς το παρόν ο ελβετικός φαρμακευτικός οργανισμός Swissmedic φαίνεται ότι δεν θα προχωρήσει άμεσα στην έγκριση κάποιου από τα 3 εμβόλια που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα και ζητάει περισσότερα στοιχεία από τις εταιρείες σχετικά με την αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και ποιότητα παραγωγής των εμβολίων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε την 1η Δεκεμβρίου 2020, στις 11:35 π.μ. στο Swissinfo.ch [https://www.swissinfo.ch/eng/campaign-launched-to-make-vaccination-consent-mandatory/46195852]

Στην Ελβετία έχει ξεκινήσει μια Νομοθετική Πρωτοβουλία Πολιτών με στόχο να εγγυηθεί το δικαίωμα των πολιτών να χρειάζεται η συναίνεση τους για να εμβολιαστούν.

Οι υποστηρικτές θέλουν να υπάρξουν εγγυήσεις ότι οι πολίτες που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν δεν θα υποστούν κοινωνικές ή επαγγελματικές συνέπειες.

Την προηγούμενη Τρίτη, μία ομάδα υπό την ονομασία «Ελβετικό Κίνημα Ελευθερίας» πήρε το πράσινο φως για να ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών για την πρωτοβουλία τους, που ονομάστηκε «Ελευθερία και Ακεραιότητα – Σταματήστε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό«. Η ομάδα θέλει να κατοχυρώσει ότι όσοι αρνηθούν τον εμβολιασμό δεν θα υποστούν κοινωνικές και επαγγελματικές συνέπειες.

Οι υποστηρικτές της ομάδας θέλουν την τροποποίηση του άρθρου του Συντάγματος που προστατεύει το δικαίωμα στη ζωή και στην προσωπική ελευθερία, προσθέτοντας την έννοια της συναίνεσης. Θέλουν να κάνουν αναγκαία την συναίνεση του ατόμου προτού υποστεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα πλήξει τη σωματική ή ψυχολογική του ακεραιότητα.

Εάν το πρόσωπο αρνηθεί να συναινέσει, δεν πρέπει να τιμωρηθεί ή να υποστεί οποιοδήποτε κοινωνική ή επαγγελματική βλάβη, αναφέρεται στο κείμενο της Πρωτοβουλίας, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη στην Εφημερίδα της Ομοσπονδίας.

Οι υποστηρικτές της έχουν προθεσμία μέχρι την 1η Ιουνίου 2022 για να ολοκληρώσουν τη συλλογή υπογραφών (πάνω από 100 χιλιάδες απαιτούνται) για να προχωρήσει η πρόταση σε εθνικό δημοψήφισμα.  

Στην Ελβετία φαίνεται ότι αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που δείχνουν απρόθυμοι να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό. Μια διαδικτυακή δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της Ομοσπ. Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας και δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι μόλις το 49% συμφωνούν για να εμβολιαστούν. Το ποσοστό αυτό έπεσε από το 60% που ήταν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s