Ανάκληση αντιπροσώπων που παραβιάζουν την εντολή του εκλογικού σώματος: υπόθεση Kshama Sawant (Σιάτλ, ΗΠΑ)

Μετά από μία χρονοβόρα νομική διαδικασία η συλλογή υπογραφών αποδείχτηκε επιτυχημένη. Όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στο τέλος του κειμένου

H “Αυτόνομη Ζώνη” του Σιάτλ είναι μία από τις πιο εμβληματικές παρεκβάσεις των διαδηλώσεων, λεηλασιών και καταστροφών που προκλήθηκαν από το κίνημα “Black Lives Matter” και πρόκειται να πρωταγωνιστήσει στο δημόσιο πολιτικό διάλογο για αρκετά χρόνια ακόμη. Το κίνημα “Black Lives Matter” πολύ σύντομα μετά την έναρξη του εκφυλίστηκε σε όχημα λεηλασιών από τον όχλο που ήθελε να ανανεώσει δωρεάν την γκαρνταρόμπα του ή τον ηλεκτρονικό του εξοπλισμό, ενώ παράλληλα τα ηνία των “διαδηλώσεων/ακτιβισμών” πέρασε στα χέρια των “Woke” γόνων καλοβαλμένων λευκών οικογενειών της ανώτερης μεσαίας τάξης, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ηγεσίας των “antifa” οργανώσεων.

Το «Capitol Hill Occupation Protest (CHOP) Zone» ήταν μία περιοχή του Σιάτλ αποτελούμενη από 6 οικοδ. τετράγωνα και ένα πάρκο, την οποία είχαν καταλάβει ομάδες “ακτιβιστών” – μεταξύ των οποίων κάποιοι ένοπλοι – και στη συνέχεια κηρύχθηκε “αυτόνομη” (!). Η κατοχή του CHOP έληξε μετά από 3 εβδομάδες με παρέμβαση της Αστυνομίας, ενώ μέχρι τότε σε διάφορα βίαια επεισόδια είχαν δολοφονηθεί 2 άτομα (μεταξύ τους ένας 16χρονος μαύρος), 2 άτομα τραυματίστηκαν βαριά και πολλοί άλλοι ελαφρύτερα.

Στις 18 Αυγούστου κατατέθηκε από τον πολίτη του Σιάτλ Ernest “Ernie” Lou αίτημα ανάκλησης της δημοτικής συμβούλου Kshama Sawant από τη θέση της εκπροσώπου της District 3 στο Δημ. Συμβούλιο του Σηάτλ (εκλεγμένη 3 φορές). Η γεννημένη στην Ινδία αλλά πολιτογραφημένη αμερικανίδα Sawant ανήκει στην «Σοσιαλιστική Εναλλακτική», μία γκρούπα του ευρύτερου αναρχοσοσιαλιστικού χώρου. Στην αίτηση ανάκλησης αναφέρονται 6 λόγοι που την υποστηρίζουν. Μεταξύ αυτών ότι η Sawant χρησιμοποίησε τη θέση της δημοτ. συμβούλου για να διευκολύνει την παράνομη είσοδο εκατοντάδων ατόμων στο δημοτικό μέγαρο (κατά παράβαση των σχετικών μέτρων για το COVID-19 και σε περίοδο που το μέγαρο ήταν κλειστό εξαιτίας της πανδημίας), ότι δαπάνησε με παράνομο τρόπο υλικά του γραφείου της, ότι οργάνωσε πορεία προς το ΣΠΙΤΙ της Δημάρχου, και ότι υποδαύλισε την «αυτονόμηση» του CHOP και την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Ειδικά για τη Δήμαρχος του Σιάτλ πρέπει να σημειωθεί ότι πριν την εκλογή της είχε κάνει καριέρα ως Ομοσπονδιακή Εισαγγελέας και έκτοτε βρίσκεται σε ειδικό πρόγραμμα προστασίας. Η διεύθυνση της είναι απόρρητη εξαιτίας των απειλών που έχει δεχτεί στο παρελθόν, στοιχείο που φαίνεται ότι γνώριζε αλλά επέλεξε να αγνόησει η Sawant όταν οδήγησε την πορεία προς τα εκεί. Σημειωτέον, τουλάχιστον η πράξη αυτή είναι και νομικά κολάσιμη, εφόσον παραπεμφθεί σε δικαστηρίο και αποδειχτεί. 

Φωτογραφία από την κατάληψη του Δημαρχιακού Μεγάρου του Σιάτλ υπό την καθοδήγηση της Kshama Sawant

Τον Σεπτέμβριο η Sawant απάντησε με υπόμνημα 15 σελίδων που υποβλήθηκε στο δικαστήριο. Η νομιμότητα της αίτησης εξετάστηκε από τοπικό δικαστή, σύμφωνα με τον σχετικό πολιτειακό νόμο. Ο αιτών απέσυρε για τυπικούς λόγους τις δύο αιτιάσεις που συνδέονταν με το CHOP πριν τη συζήτηση νομιμότητας του αιτήματος. Ο δικαστής James E. Rogers εξέτασε τα υπόλοιπα 4 σημεία της αίτησης ανάκλησης, τις απαντήσεις της Sawant και τα όποια επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία προσκόμισαν οι δύο πλευρές (δημόσια έγγραφα, δημοσιεύματα, ανακοινώσεις της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής», tweets της Sawant κ.α.). H απόφαση του δικαστηρίου στις 16 Σεπτεβρίου 2020 ήταν ότι υπάρχουν ενδείξεις που να τεκμηριώνουν ότι η αίτηση ανάκλησης είναι επαρκώς νόμιμη και δόθηκε εντολή να προχωρήσουν οι διαδικασίες. 

Η Sawant έχει τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση. Εάν δεν ασκήσει ή εάν ασκήσει αλλά απορριφθεί, τότε το επόμενο βήμα της διαδικασίας είναι η συγκέντρωση υπογραφών. Η αίτηση πρέπει να υποστηριχθεί από τουλάχιστον 10.700 έγκυρες υπογραφές πολιτών. Ο αριθμός αντιστοιχεί στο 25% των ψηφισάντων στις τελευταίες εκλογές στην District 3. Αν συγκεντρωθούν οι υπογραφές, τότε η αίτηση θα παραπεμφθεί στους ψηφοφόρους για την τελική απόφαση. Η δυνατότητα αμεσοδημοκρατικής ανάκλησης εκπροσώπου ορίζεται στο Άρθρο 1, τμήματα 33 και 34 του Πολιτειακού Συντάγματος της Ουάσινγκτον. 

ΥΓ Στις 10 Σεπτεμβρίου, με μία ακατανόητη απόφαση του το Δημ. Συμβούλιο του Σιάτλ αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τη νομική υπέρασπιση της Sawant για να μην εγκριθεί η αίτηση ανάκλησης της. Οι δαπάνες υπολογίζονται στα 75 χιλιάδες δολάρια που, προφανώς, θα βαρύνουν τους φορολογούμενους πολίτες του Σιάτλ επειδή μία Σύμβουλος παραβίασε τους κανόνες και έκανε τη δουλειά της ανεπαρκώς και δολίως! 


Ανανέωση, 14 Οκτωβρίου: Στις 28 Σεπτεμβρίου η Sawant υπέβαλε αίτημα στο δικαστή που είχε εξετάσει προηγουμένως την αίτηση, να αναθεωρήσει την απόφαση του. Ο δικαστής Rogers με απόφαση που ανακοινώθηκε στις 7 Οκτωβρίου τελεσίδικα απέρριψε το αίτημα της. Πλέον, η μόνη νομική δυνατότητα που έχει η Sawant είναι να υποβάλει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας Ουάσινγκτον.


Ανανέωση, 23 Νοεμβρίου: Οι συνήγοροι της Sawant υπέβαλαν έφεση Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας Ουάσινγκτον στις 2 Οκτωβρίου. Μετά από διαβουλεύσεις το Αν. Δικαστήριο δημοσιοποίησε το πρόγραμμα των διαδικασιών: οι δικηγόροι της θα παρουσιάσουν τις θέσεις στις 23 Νοεμβρίου, στις 3 Δεκεμβρίου θα ακουστούν οι απαντήσεις της πλευράς των υποστηρικτών της ανάκλησης και οι τελικές απαντήσεις της Sawant θα ακουστούν στις 10 Δεκεμβρίου. Κατόπιν, αναμένεται ότι το Δικαστήριο θα ανακοινώσει την τελική απόφαση μετά από διαβούλευση μάλλον στις 7 Ιανουαρίου.

Η πλευρά των υποστηρικτών της ανάκλησης ήθελε να εξελιχθεί η διαδικασία όσο γίνεται γρηγορότερα για να γίνει εφικτό, μετά τη συλλογή υπογραφών, να εκτεθεί το αίτημα για ανάκληση σε ψηφοφορία στις 4 Απριλίου, η οποία έχει ήδη προγραμματιστεί για άλλες ψηφοφορίες. Σύμφωνα με το νόμο, εάν εγκριθεί το αίτημα, πρέπει να συλλεχθούν 10.700 υπογραφές ψηφοφόρων της District 3, δηλαδή το 25% των ψηφισάντων στις τελευταίες τοπικές εκλογές και κατόπιν να τεθεί σε ψηφοφορία σε ήδη προγραμματισμένη ημερομηνία για εκλογές. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, με το τελικό πρόγραμμα των διαδικασιών είναι μάλλον δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος της 4ης Απριλίου.


Ανανέωση, 16 Ιανουαρίου 2021: Η απόφαση του Ανώτ. Δικαστηρίου της Πολιτείας της Ουάσινγκτον έπρεπε να ανακοινωθεί την Πέμπτη 07 Ιανουαρίου αλλά υπήρξε απόφαση να καθυστερήσουν την απόφαση για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Ανανέωση, 21 Απριλίου 2021: Μετά από καθυστέρηση 4 μηνών το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας Ουάσινγκτον αποφάσισε την 1η Απριλίου ότι η αίτηση ανάκλησης μπορεί να προχωρήσει στη συλλογή υπογραφών, επιβεβαιώνοντας ότι οι 3 από τις 4 κατηγορίες είναι αληθείς, είναι αρκετά σοβαρές και έχουν νομική βάση που να δικαιολογεί την ανάκληση της εφόσον το επιλέξουν οι πολίτες. Τώρα οι υποστηρικτές της ανάκλησης πρέπει να μαζέψουν υπογραφές που να αντιστοιχούν στο 25% των ψηφισάντων στις τελευταίες εκλογές στην District 3 του Σηάτλ μέσα σε 180 ημέρες. Αν το επιτύχουν, πιθανόν η ανάκληση να μπει σε ψηφοφορία στις εκλογές του Νοεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με τα αρχεία του Σηάτλ αυτή είναι η πρώτη αίτηση ανάκλησης δημοτικού συμβούλου στην ιστορία της πόλης που περνάει στη φάση συλλογής υπογραφών. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει δύο ανακλήσεις Δημάρχων: του Frank Edwards το 1931 επειδή απέλυσε τον δημοφιλή διευθυντή της δημοτ. επιχείρησης Seattle City Light και του Hiram Gill το 1911 για διαφθορά! Επίσης υπάρχουν απόπειρες για ανάκληση και άλλων δημάρχων που απέτυχαν να υπερψηφιστούν.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η Sawant παραβίασε την εντολή για το κλείσιμο του Δημαρχείου εξαιτίας της πανδημίας και επέτρεψε εν γνώση της την είσοδο διαδηλωτών σε αυτό, στους οποίους και μίλησε, ότι οδήγησε και μίλησε ενώπιον διαδηλωτών μπροστά στο σπίτι της Δημάρχου παρά το γεγονός ότι η διεύθυνση είναι απόρρητη εξαιτίας των απειλών που είχε δεχθεί η νυν Δήμαρχος και πρώην Γεν. Εισαγγελέας της πολιτείας, και ότι χρησιμοποίησε πόρους από τη θέση της δημοτικής συμβούλου για να στηρίξει μία καμπάνια για τοπικό δημοψήφισμα. Αντιθέτως, απέρριψαν την κατηγορία ότι είχε μεταφέρει την ευθύνη πρόσληψης και απόλυσης εργαζομένων στο γραφείο της στο κόμμα της (το Εναλλακτικό Σοσιαλιστικό κόμμα) λέγοντας ότι είναι δικαίωμα της να αποφασίζει τον τρόπο λήψης των αποφάσεων αυτών.

Μέχρι στιγμής οι πολίτες που ζητούν την ανάκληση της έχουν μαζέψει 294 χιλ. δολάρια εκ των οποίων ξόδεψαν τις 107 χιλιάδες, ενώ η «καμπάνια αλληλεγγύης στην Kshama» έχει μαζέψει 309 χιλ. δολάρια αλλά ήδη εχουν δηλώσει ότι ξόδεψαν 182 χιλ. από αυτά.


Ανανέωση 09 Σεπτεμβρίου 2021: Η επιτροπή για την Ανάκληση της Sawant ανακοίνωσε ότι στις 8 Σεπτεμβρίου κατέθεσε 16,243 υπογραφές υπέρ της πρωτοβουλίας στην Εκλογική Επιτροπή της κομητείας. Η Επιτροπή τώρα πρέπει να ελέγξει και να βεβαιώσει ότι οι υπογραφές είναι έγκυρες και προέρχονται από εγγεγραμμένους ψηφοφόρους της District 3. H διαδικασία θα διαρκέσει 2-4 εβδομάδες. Εφόσον βεβαιώσει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 10,687 έγκυρες υπογραφές τότε πρέπει να οριστεί ημερομηνία ψηφοφόριας για την ανάκληση της, εντός 45-90 ημερών από τη βεβαίωση της εγκυρότητας του αιτήματος. Να υπενθυμίσουμε ότι η επιτροπή για την Ανάκληση της Sawant είχε 180 ημέρες από την απόφαση της 21ης Απριλίου του Ανωτ. Δικαστηρίου της Πολιτείας για να συλλέξει τις απαιτούμενες υπογραφές. Τελικά παρουσίασε πάνω από 50% περισσότερες από τις απαιτούμενες, σχεδόν 1,5 μήνα νωρίτερα από τη λήξη της προθεσμίας!

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FSawantRecall%2Fposts%2F349199750274670&show_text=true&width=500

Λογικά, το επόμενο βήμα είναι ο προσδιορισμός της ημέρας της ψηφοφορίας από την Κομητεία.


Ανανέωση 04 Οκτ: Στις 30 Σεπτεμβρίου η επιτροπή για την πρωτοβουλία ακάκλησης της K.S. ανακοίνωσε ότι ο έλεγχος της εγκυρότητας των υπογραφών ήταν επιτυχημένος. Η υπηρεσία εκλογών της κομητείας Κινγκ του Σηάτλ ανακοίνωσε επίσημα ότι το αίτημα ανάκλησης έγινε αποδεκτό καθώς συμπληρώθηκε ο απαραίτητος αριθμός υπογραφών και ότι στις 7 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί ανοιχτή ψηφοφορία στην 3η Περιφέρεια (District 3) για να αποφασίσουν οι ψηφοφόροι εάν επιθυμούν ή όχι την ανάκληση της. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μόνο στη συγκεκριμένη Περιφέρεια και το ερώτημα της ανάκλησης της K.S. θα είναι το μοναδικό που θα τεθεί σε ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον, δεν θα υπάρχει παράλληλη εκλογή άλλου αντιπροσώπου παρά μόνο το ερώτημα εάν ο πολίτης επιθυμεί την ανάκληση της K.S. ως εκλεγμένου αντιπροσώπου της Περιφέρειας. Εάν γίνει δεκτό το αίτημα ανάκλησης, το κενό που θα προκύψει θα πληρωθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για κάθε περίπτωση που προκύπτει κενό στη θέση ενός δημοτικού συμβούλου.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FSawantRecall%2Fposts%2F363629492165029&show_text=true&width=500

Ο έλεγχος των κατατεθημένων υπογραφών είχε ξεκινήσει στις 16 Σεπτεμβρίου και στις 28 Σεπτεμβρίου οι ανεπίσημες μετρήσεις έδειξαν ότι ο απαραίτητος αριθμός έγκυρων υπογραφών είχε συμπληρωθεί. Συγκεκριμένα, είχαν ελεχθεί περίπου 14,5 χιλιάδες από τις 16.700 υπογραφές και οι επιβεβαιωμένα έγκυρες ήταν 11.350, πολύ περισσότερες από τις 10.687 που απαιτούνταν, οπότε η διαδικασία σταμάτησε στο σημείο εκείνο.
Αυτή ήταν η τελευταία ενημέρωση στο ζήτημα αυτό. Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και την ανακοίνωση του αποτελέσματος θα γραφεί νέο άρθρο που αφενός θα παρουσιάζει το τελικό αποτέλεσμα, αφετέρου θα παρουσιάζει μια ανασκόπηση της πορείας και των κυριότερων κομβικών σημείων του αιτήματος ανάκλησης μέχρι το τέλος.


2 σκέψεις σχετικά με το “Ανάκληση αντιπροσώπων που παραβιάζουν την εντολή του εκλογικού σώματος: υπόθεση Kshama Sawant (Σιάτλ, ΗΠΑ)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s